Amisi Physio
Amisi Physio
Amisi Physio adalah penaja utama bagi Liga Bola sepak Amatur Malaysia A Ligue M5 Amisi Physio bagi edisi 2022.

Hubungi Kami untuk Pengalaman yang Luar Biasa!

hubungi-amisi-physio
Nombor untuk dihubungi
Waktu Bekerja

Cari kami di Peta

Amisi Physio. Pusat Fisioterapi & Rehab termoden di Malaysia. Datang segera dan selesaikan masalah kesakitan anda

Amisi Physio

Amisi Physio​

Amisi Physio​

Soalan Lazim

Apa itu fisioterapi?

Rawatan fisioterapi, adalah salah satu daripada profesion kesihatan sekutu yang menggunakan kekuatan mekanik dan pergerakan [Bio-mekanik atau Kinesiologi], terapi manual, terapi senaman, dan elektroterapi bagi menyelaraskan tubuh anda dan menggalakkan pergerakan dan fungsi.

Fisioterapi digunakan untuk meningkatkan kualiti hidup pesakit melalui pemeriksaan, diagnosi, prognosi, dan intervensi fizikal. Ia dilakukan oleh ahli fisioterapi.

Sebagai tambahan kepada amalan klinikal, aktiviti lain yang merangkumi profesi fisioterapi termasuk penyelidikan, pendidikan, perundingan, dan pentadbiran. Perkhidmatan fisioterapi mungkin disediakan sebagai rawatan penjagaan primer atau sampingan, atau bersama dengan perkhidmatan perubatan lain.

Bilakah fisioterapi boleh dilakukan?

Rawatan fisioterapi boleh digunakan dalam pelbagai keadaan seperti :

 • Kardio-respiratori – menghalang, memulihkan dan menyokong orang yang hidup dengan, atau berisiko untuk penyakit dan kecederaan yang memberi kesan kepada jantung dan paru-paru, seperti penyakit jantung atau asma. Ahli fisioterapi membantu pesakit mempersiapkan tubuh atau menyembuh dari pembedahan, dan menetapkan latihan dan intervensi lain untuk meningkatkan kualiti hidup.

 • Penyakit barah, penjagaan paliatif dan kebengakkan – menangani pelbagai keperluan pesakit, termasuk merawat, mengurus atau mencegah keletihan, sakit, otot dan kekakuan sendi.

 • Kesihatan wanita dan lelaki– menguruskan dan mencegah ketidaksinambungan dan disfungsi lantai pinggul pada lelaki, wanita dan kanak-kanak. Pakar fisioterapi bekerja dalam bidang kehamilan, kelahiran, penjagaan selepas bersalin, penyusuan bayi, menopaus, kencing dalam tidur, kejatuhan rahim, kehilangan kawalan pundi kencing atau usus, dan dengan lelaki yang baru pulih dari penyakit barah prostat.

 • Menyokong orang yang lebih tua – Bekerja di rumah dan tempat kediaman yang ditetapkan, ahli fisioterapi membantu menguruskan atau mencegah kesan keadaan atau risiko seperti osteoporosis, kehilangan kawalan pundi kencing dan kejatuhan.

 • Muskuloskeletal – menghalang dan merawat pesakit muskuloskeletal seperti leher dan sakit belakang. Teknik termasuk menangani masalah asas, menghalang ketegangan dan kecederaan, dan menetapkan latihan dan campur tangan lain untuk mempromosikan mobiliti.

 • Neurologi – menggalakkan pergerakan dan memperbaiki kualiti hidup dalam pesakit yang mengalami kerosakan otak atau tulang belakang akibat trauma, atau yang mengalami penyakit neurologi seperti strok, penyakit Parkinson dan Sklerosis pelbagai.

 • Ortopedik – membantu pesakit mencegah atau menguruskan keadaan ortopedik akut atau kronik seperti osteoartritis, rheumatoid arthritis dan amputasi. Ahli fisioterapi juga membantu pesakit mempersiapkan diri atau daripada pembedahan ortopedik, dan mengelak dari kemasukan ke hospital untuk masalah ortopedik yang lain.

 • Kesihatan pekerjaan – menyokong kesihatan dan kesejahteraan pekerja, mengurangkan risiko keselamatan di tempat kerja, menghalang dan menguruskan kecederaan dan penyakit, dan pekerja sokongan untuk kembali bekerja.

 • Pediatrik (bayi dan kanak-kanak) – bertujuan untuk mengelakkan keadaan tubuh seperti plagiocephally (kepala misshapen) dan menyokong perkembangan kanak-kanak seperti menangani kelewatan tonggak dengan duduk dan berjalan, kelenturan, atau hiperaktif.

 • Sakit – mengurus atau menghalang kesakitan dan kesannya terhadap aktiviti harian pesakit dengan menggunakan pendekatan psikologi dan pendekatan disiplin. Pakar fisioterapi berfungsi dengan profesional kesihatan dan penjagaan sosial yang lain untuk menguruskan kesakitan pada peringkat akut kecederaan atau kronik, termasuk melalui mengenal pasti faktor risiko psikososial yang boleh menyebabkan kesakitan kronik.

 • Sukan – menghalang, mendiagnosi dan merawat kecederaan muskuloskeletal dan sukan dari atlit profesional hingga ke orang biasa setiap hari.

Berapa Kerap Saya Perlu Mendapatkan Fisioterapi?

Semasa fasa pemulihan awal, fisioterapi harus berlaku sekurang-kurangnya 2 kali seminggu atau lebih.

Mengapa begitu kerap? Pergerakan biasa menggalakkan peredaran darah yang kemudian mempercepatkan pemulihan. Ia juga keadaan otot lebih cepat dan membuat sendi lebih lembut. Inilah sebabnya mengapa pemain bola sepak profesional mendapat fisioterapi dua kali sehari untuk mencegah atau pulih dari kecederaan! 

Apabila anda lebih baik dan boleh bersenam sendiri, anda boleh mengurangkan kekerapan fisioterapi. Anda masih perlu mempunyai sesi supaya ahli fisioterapi anda boleh menyemak kemajuan anda. Jika perlu, mereka boleh membantu anda untuk bergerak ke tahap kemerdekaan yang lebih tinggi.

PERTANYAAN?

Sebarang pertanyaan mengenai Amisi Physio, anda boleh hubungi kami dengan tekan butang dibawah